Fåglarna

Eftersom att jag är uppvuxen med papegojor i hemmet, så var det ganska självklart att de skulle få en ganska stor roll i mitt liv, att det sedan skulle bli en del av mitt yrke var väl inte så många som kunde tro.
Nu har ja Noa, en blåpannad amazon tjej född 2008, Bebis en Ecuador amazon kille född 2007,  Felix en blågul ara kille född 2011 och Saga en Morhuvad papegoja född 2011.

 Då jag tränar fåglarna jobbar jag alltid med positiv förstärkning, vilket innebär i korthet att jag uppmuntrar alla rätta/bra beteenden och ignorerar alla dåliga beteenden, alltså jag straffar aldrig fågeln när den gör fel i träningen. jag använder mig också av klicker och target. När fågeln gör något bra, så ”klickar jag” och fågeln vet då ”nu gör jag rätt, snart får jag godis” det krävs mycket träning innan man lärt fågeln klickergrunderna. Men det är en viktig del för mig att fåglarna ska vara trygga i grunden i det de gör, det gör att de är säkrare och mer självständigare längre fram i träningen.
Träningen är en positiv del för mig och fåglarna, jag vill att de ska se det som en rolig sak och alltid ha roligt, vilket innebär att om de inte vill träna en dag, så behöver de inte, jag tvingar inte heller fram några beteenden genom att tvinga de till saker, allt handlar om små delmoment, och hela tiden mängder av beröm då de gör rätt! Fåglarna får alltid välja om de vill träna eller inte, kommandot ”träna” betyder för fåglarna att, vill man träna flyger man till ”träningspinnen” vill man inte  träna så sitter man kvar där man gör. Likaså då vi ska åka på uppträdanden, frågar jag fåglarna ”vem vill följa med” de som flyger till dörren och sätter sig visar att de vill åka med, alltså är de aldrig tvingade till varken träning eller uppträdande.

Noa

 Art: Blåpannad amazon (Amazona Aestiva Aestiva)
Född: 2008-05-27
Ordförråd: Hej, Hejdå, goddag, godmorgon, godnatt, hallå ja, Nej, oj oj oj, ja, bra, nej fy, Noa, Mamma, Becka, kom, puss puss, Bernard kom, nej fy dig Bernard, inte bitas nej!, tittut, hahahah, ska du sova nu? har du sovit nu? ska du gå nu? vad gör du? ska du smaka?, gott gott, varsågoda, nej Bebis!
Trick: tacka m höger fot. Vinka. Köra kundvagn. Plocka upp ringar. Lägga ringar på en Pinne.
Under inlärning; lägga varor i vagnen, åka sparkcykel, sortera sopor.

Bebis

Art:
Ecuador amazon, som är en typ av Gulkindadamazon (Amazona autumnalis)
Född: 2007-06-05
Ordförråd: Hej, hejdå, kom, nej, ja, oj oj oj, musse, kom hit, bra, Bebis, braa bebis, vad säger Bebis? jaaaa puss puss, nej fy dig!, Noa, vad säger Musse? Vov vov vov, bra duktig kille!, ååh gott gott, varsågoda, ska du smaka?
Trick: Tacka med foten. Plocka upp saker, slänga skräp, måla tavlor,
under inlärning; plocka varor i kundvagnen, sparka boll.

Felix
image

Art: Blå gul ara (Ara ararauna)
Född: 2011-02-22
Ordförråd: Felix har ett ordförråd på strax över 200 ord som innehåller bl.a. hej, goddag, lagom är bäst, mmm gott gott, var det gott?, ska du smaka, Saga, Bebis, Noa, shit, Rebecka, mamma, pappa, ska du sova? var ska du gå? Fåglarna, Nu kommer posten, mjaau, vov vov vov, tittut, vad säger katten? Jojja(veterinär Jonna) åka bil, ska du sova? Godnatt, Godmorgon, nej lägg av, fy sluta göra så, usch inte bitas.
Trick: Spela basket, öppna burklock, flaxa, tacka med foten, måla tavlor, cykla.
under inlärning; rullskridskor, pussla, lägga pengar i spargris, räkna på kulram
Saga

Art: Morhuvad papegoja (Poicephalus Senegalus)  
Född: 2011-11-20
Ordförråd: Puss puss, gott gott, Hej hej,
Trick: spela död, slå volt runt pinne, styrketräna, snurra runt.
under inlärning; Vinka, och sparka boll.

 

Vi gör besök på äldreboende, skolor, förskolor, barnkalas, mässor, företagsevent, m.m
Vi har flera olika program tillsammans, jag och Parrotkvartetten, så tveka inte att höra av er om ni vill veta mer om våra program.